Kokosovou pochoutku si zamilujete

V našich obchodech se dá již běžně koupit kokosový ořech. Nikoho už ani nenapadne se podivovat nad tím, že tyto plody můžeme pořádat i v zimním období. Tak dobře funguje doprava přes půl zeměkoule. „Kokosáky“ jsou vypěstované v tropických oblastech. Jsou to plody kokosovníku ořechoplodého, latinsky nazývaného Cocos nucifera.

kokosová palma

Rostou na vysokých palmách, které dorůstají až do výše třiceti metrů a jsou to vlastně semena kokosovníku, která jsou ve tvaru oválné peckovice. Kokosovník má bohaté využití, kdy se zpracují i jeho květy, ze kterých se následně vyrábí kokosovníkový cukr a palmové víno. Z mladých listů si domorodci připravují chutné saláty a z pevných vláken listů pletou rohože, dělají pytle a spřádají provazy. Velké „dospělé“ listy slouží k pokrývání střech jejich obydlí a chrání je tak před slunečním žárem. Kokosovník ale známe především pro jeho chutná semena, ze kterých získává lidstvo kokosovou vodu a moučku a hlavně kokosový tuk, který je základem kokos-másla.

kokosový krém

Bílá dužnina z kokosu obsahuje velké procento tuku, cca šedesát procent, dvacet procent sacharidů, osm procent proteinů a zbytek tvoří nezbytná voda. Dužnina se mele opakovaně tak dlouho, až se z ní vytvoří krásná hmota jemné struktury, která se nazývá kokosové máslo. Má nádhernou vůni a chuť – jak jinak – než po kokosu. Toto máslo nebo jinak nazývaný kokosový krém, se používá hodně v exotické kuchyni, kde nesmí chybět a výtečně kontrastuje svou chutí oproti ostrosti jídla. Ale nemusíte vařit pouze exotické pokrmy, tento produkt má široké použití i v našich českých podmínkách. Lze ho pro zjemnění přidávat do polévek nebo omáček. Zvláště ho oceníte při výrobě domácí zmrzliny, kde použijete samé přírodní suroviny a jednou z nich může být právě i kokoskrém, který přispěje ke ztuhnutí. Ve sladkých pokrmech chutná zvláště dětem. Hodí se i k výživě sportovců pro vyšší obsah tuků, potažmo poctivou porci energie.